Specialty koffie is een koffie van hoogwaardige kwaliteit zoals de naam doet vermoeden. Maar wat houdt het precies in?
Specialty Coffee Association
De Specialty Coffee Association beoordeelt koffiebonen met een score van 1 – 100. Dit principe heet cupping. Alleen koffie die een score van hoger dan 80 heeft, mag verkocht worden als specialty coffee. De term wordt al sinds 1974 gebruikt en is in het leven geroepen om meer standaardisering aan te brengen in het beoordelen van groene, ongebrande koffiebonen. De SCA heeft toen een officieel puntensysteem in het leven geroepen. De juryleden die de koffie beoordelen worden ook wel Q-graders genoemd
Afwijkingen
Hierbij inspecteren de zogenaamde Q-graders alvorens het cuppen eerst een sample van 350 gram groene, ongebrande koffiebonen op eventuele afwijkingen. De afwijkingen bestaan uit 2 categorieën, namelijk primair en secundair. Primaire afwijkingen zijn bijvoorbeeld zwarte of zure koffiebonen. Een voorbeeld van secundaire afwijking zijn gebroken bonen. Voor specialty coffee mag het monster geen primaire afwijkingen bevatten en minder dan 5% procent van de secundaire categorie.
Cuppen
Hierna wordt de koffie gebrand en wordt er slechts heet water aan de gemalen koffiebonen toegevoegd. Met een cuppinglepel wordt de bovenste laag koffie naar de rand van de kop geschoven, zodat de Q-graders met behulp van een tweede lepel de koffie kunnen op ‘slurpen’ en vervolgens een oordeel vellen over aspecten als aroma, balans, aciditeit, smaak, body, mondgevoel.
Ambacht versus massa-productie
Specialty coffee beslaat slechts een klein deel van de koffieketen. Specialty koffie is in het algemeen duurder dan reguliere koffie, omdat de kosten van het telen ervan hoger zijn. Zo wordt bijvoorbeeld het merendeel van de specialty koffie met de hand, in plaats van machinaal, geoogst. Hierdoor eindigen alleen de rijpe koffiebessen (en niet de overrijpe of groene) in manden, wat de kwaliteit ten goede komt. Ook worden specialty koffiebonen zorgvuldig geselecteerd op basis van hun unieke kenmerken, zoals de variëteit, het groeiklimaat en de verwerkingstechniek
Bij commodity koffie ligt de focus vooral op het massaal produceren van een consistente smaak tegen een zo laag mogelijke prijs.
Duurzaamheid
Een ander aspect wat specialty koffie kenmerkt is de kleine keten die wordt gehanteerd. In tegenstelling tot commodity koffie waarbij vaak meerdere tussenpersonen betrokken zijn, werken specialty koffieproducenten rechtstreeks samen met groene koffie importeurs en in sommige gevallen zelfs koffiebranders. Dit bevordert transparantie in de gehele keten en zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Doordat er minder tussenpersonen betrokken zijn die hun marges doorrekenen kunnen boeren ook investeren in duurzamere landbouw. Hierdoor kunnen ze hun productiemethoden verbeteren, meerdere gewassen verbouwen en meer experimenteren.
Specialty koffie bij Wereldse Koffie
Bij Wereldse Koffie leveren we 2 specialty koffies uit Vietnam. Namelijk de Fine Robusta (score van 83,25!) en de Arabica Catimor (score van 81,83). Nieuwsgierig? Je koopt ze hier!