Honey processed coffee, misschien heb je er wel eens van gehoord maar wat betekent het eigenlijk? We kunnen al wel verklappen dat het ondanks de naam niets met honing heeft te maken. De term verwijst namelijk naar een specifieke manier waarop de koffiebonen worden verwerkt na het oogsten. Het resultaat? Een unieke smaak die ergens tussen gewassen en natuurlijke koffie in zit.
Wat is honey processing?
Wanneer koffiebessen geoogst worden, moet het vruchtvlees verwijderd worden om bij de boon te komen. Bij de honey methode wordt de schil van de bes verwijderd, maar een deel van het kleverige, zoete vruchtvlees (aka de mucilage) blijft op de boon achter. Deze plakkerige laag lijkt een beetje op honing. Is dat raadsel ook weer opgelost!
Wat betekent dit voor de smaak?
Honey-verwerkte koffies combineren vaak het beste van 2 werelden:
- De helderheid en frisheid van gewassen koffie
- De body en zoetheid van natuurlijke koffie
Smaken als honing, karamel, rood of tropisch fruit zijn typerend voor koffies die op deze manier verwerkt zijn.
Waarom kiezen voor de honey-verwerking?
Honey-verwerking vereist veel aandacht omdat de bonen regelmatig gekeerd moeten worden om schimmel te voorkomen. Toch kiezen veel koffieboeren ervoor omdat het water bespaart en het unieke smaakprofielen oplevert die vooral op de specialty coffee markt gewaardeerd worden.
Proberen?
Bij Wereldse Koffie is onze Arabica Catimor verwerkt volgens de honey methode. Probeer ‘m eens en laat ons weten wat je ervan vond!