VIETNAMESE FINE ROBUSTA – een opkomende speciality koffie
“Vietnamese Robusta? Serieus?” – een verbaasde klant. Toch ondergaat Vietnamese koffie een stille revolutie: de opkomst van Fine Robusta. Eens gemeden vanwege lage kwaliteit, krijgt deze over het hoofd geziene boon nu erkenning voor unieke eigenschappen en uitstekend smaakprofiel. Fine Robusta debuteerde op de Specialty Coffee Expo in Boston (april 2022), met meer dan 25 varianten uit Vietnam. Nadat ik een tijd in Vietnam heb gewoond en gewerkt wil ik de perceptie van Vietnamese Robusta veranderen, boon voor boon.
In deze blogserie duik ik dieper in Vietnamese Fine Robusta, met focus op unieke kenmerken, teeltmethoden en verwerkingstechnieken.
DEEL 1: GESCHIEDENIS
1. De Rijke Geschiedenis van Robusta in Vietnam
Robusta, ontdekt in Afrika in de late 19e eeuw, vond in Vietnam een ideale groeiplaats. Ondanks zijn robuuste karakter bleef het in de schaduw van Arabica. Vietnam is nu ‘s werelds grootste producent van Robusta volgens ICO.
2. Waarom de Industrie Robusta als Inferieur Beschouwt?
Vaak vergeten door de schijnwerpers op Arabica, kreeg Robusta de reputatie van inferieure koffie. Sociaal-economische en politieke redenen leidden tot massaproductie met focus op kwantiteit boven kwaliteit. Slechte verwerkingspraktijken versterkten deze perceptie.
In de tijd van politieke hervormingen in het midden van de 20e eeuw streefde Vietnam naar een verbetering van de agrarische export en het bruto binnenlands product. Met zijn hogere opbrengst, sterkte en ziekteresistentie werd Robusta een geopolitiek instrument. Elk huishouden in de Centrale Hooglanden produceerde groene koffiebonen door koffiebomen in de achtertuin te laten groeien, snel te oogsten en de bessen op de grond te gooien om te drogen. Deze methode, hoewel ooit noodzakelijk, resulteerde in een 2/10 koffie van oorspronkelijk 5/10 Robusta-boon. Het werd een traditie, en tot op de dag van vandaag drogen koffiebessen nog steeds op asfaltstraten in Vietnam.
Er valt veel meer te vertellen over de geschiedenis, maar voor nu, samengevat:
1. Robusta-koffie is bitterder dan Arabica,
2. massaproductie om economische redenen leidde tot een focus op kwantiteit boven kwaliteit,
3. slechte verwerkingspraktijken versterkten het negatieve imago van Robusta.
In de volgende delen duik ik dieper in de transformatie van Fine Robusta en zijn rol in de hedendaagse specialty coffee-industrie.